Tukea elämäntapamuutoksiin ja yksinäisyyteen
Hyvinvointilähete tuo hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan yhä useamman saataville. Tällä sivulla kerrotaan muun muassa kenelle hyvinvointilähete sopii ja kuinka se toimii käytännössä. Saat myös hyödyllistä tietoa linkkihenkilön tarjoaman avun luonteesta.
Kenelle hyvinvointilähete sopii?
Hyvinvointilähete tarkoittaa Sinua kuuntelevan ihmisen, linkkihenkilön tukea. Linkkihenkilön kanssa voit pohtia rauhassa ja kiireettä asioitasi. Linkkihenkilö voi tarvittaessa “linkittää” sinut harrastustoimintaan tai lähteä kanssasi tutustumaan esimerkiksi kansalaisopiston kurssitarjontaan tai paikallisten järjestöjen toimintaan. Linkkihenkilön tuki on määräaikaista; tarkoituksena on selkiyttää tilannettasi ja auttaa sinua tarttumaan elämäntilanteesi haasteisiin.
Joskus käy niin, että sopivaa ja mielekästä tekemistä tai harrastusryhmää ei ole saatavilla. Hyvinvointilähete -toimintamalliin kuuluu myös viedä esiin tulleita toiveita eteenpäin, jotta tarjolla oleva toiminta kehittyisi vastaamaan paremmin tarpeita.
Osallistumisen esteisiin pyritään löytämään ratkaisuja. Digiaikana itselle sopiva toiminta voi olla kaukanakin ja silti mahdollinen saavuttaa.

Heräsikö kysyttävää hyvinvointilähetteestä?
Kuntasi yhteyshenkilö kertoo mielellään lisää.
Kuka voi saada hyvinvointilähetteen?
Hyvinvointilähetteen voi saada sellaisessa kunnassa asuva ihminen, jossa hyvinvointilähete –toimintamalli on otettu käyttöön.

Hyvinvointilähetteen voi saada sellaisessa kunnassa asuva ihminen, jossa hyvinvointilähete –toimintamalli on otettu käyttöön. Lähete tehdään sosiaali- tai terveyspalveluista. Lähetteen pohjalta käynnistyvä tuki on käytännössä sitä, että saat itsellesi nimetyn linkkihenkilön.

Yhdessä linkkihenkilön kanssa sovit tapaamisista ja niiden sisällöistä, jotka tukevat juuri sinun hyvinvointia. Linkkihenkilön kanssa voit lähteä käymään esimerkiksi uimahallissa, kuntosalilla tai vaikkapa taidenäyttelyissä. Tärkeintä on, että toteutetaan yhdessä niitä asioita, joita sinä haluat.

Yhteiset tapaamiset päättyvät, kun koet että elämääsi on tullut mukavia yhteisöllisiä asioita, joihin osallistumista voit jatkaa myös yksin. Linkkihenkilö voi kuitenkin kulkea rinnallasi enintään 6 kk.
Asiakkaiden kertomaa
Tapaamiset linkkihenkilön kanssa auttoivat minua ottamaan itseäni niskasta kiinni.
Tulin kuulluksi ja kohdatuksi. Uskaltauduin lähtemään muiden joukkoon.
Olen aloittanut kuorolaulun ja saanut uusia ystäviä. Kivut eivät enää ole niin vaikeita.
Kuinka hyvinvointilähete toimii kunnassani?
Haluatko lisätietoa paikallisista toteutustavoista? Täältä löydät niiden kuntien yhteystiedot, jotka ovat ottaneet hyvinvointilähetteen käyttöön.
Kemijärvi
Saura-säätiö
Linkkihenkilö-koordinaattori
Sodankylä
Inga Mukku
hyvinvointikoordinaattori, projektipäällikkö
Enontekiö
Virpi Töyrylä
Hyvinvointiohjaaja
Muonio
Hanna Marttila
Hyvinvointilähete-koordinaattori